,

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Πληροφορίες για τις μηχανές αναζήτησης


Ψάχνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο
Στο διαδίκτυο υπάρχουν δισεκατομμύρια σελίδες που μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας σερφάροντας. Αν ψάχνετε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία τότε θα χρησιμοποιήσετε μια από τις λεγόμενες μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι όλες ίδιες. Η κάθε μία έχει διαφορετική μεθοδολογία γι’ αυτό και τα αποτελέσματα διαφέρουν από μία μηχανή σε άλλη. Υπάρχουν δύο ειδών αναζήτησης:
  • οι κατάλογοι αρχείων και 
  • τα ευρετήρια. 
Το Yahoo ανήκει στη πρώτη ομάδα, χωρίζει τις σελίδες σε κατηγορίες. Αν θέλετε κάτι πιο συγκεκριμένο το google είναι κατάλληλο για εσάς. Ψάχνει όλες τις σελίδες που ταιριάζουν με τα κριτήρια που του έχετε δώσει. Τα αποτελέσματα συνήθως αξιολογούνται με σειρά σχετικότητας  - με το πόσες φορές αναφέρεται η λέξη που ψάχνετε στο κείμενο – ή πόσο κοντά η όλη έννοια του κειμένου είναι σ’ αυτό που αναζητάτε.  
Οι πιο δημοφιλές μηχανές είναι οι εξής:
 1. το   Google
2.      Yahoo!
3.      Ask

Καλό είναι να θυμάστε τα εξής:
  •  Αν χρησιμοποιήσετε με κεφαλαία γράμματα τη λέξη που ψάχνετε τότε θα σας βγάλει τις ιστοσελίδες αυτές που έχουν τη συγκεκριμένη λέξη με κεφαλαία και μόνο. 
  •  Αν ψάχνετε για πληροφορίες σχετικά με τη κηπουρική και δε σας βγαίνουν αρκετά αποτελέσματα τότε μπορείτε να διευρύνετε το ψάξιμο σας με τον αστερίσκο * (κηπο*). Έτσι θα σας βγάλει ότι προέρχεται από τα τέσσερα πρώτα γράμματα.
  •   Αν αυτό που ψάχνετε είναι παραπάνω από μία λέξη τότε οι λέξεις AND, OR, NOT, AND NOT και τα εισαγωγικά ("  ")μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμες. 
  •    Βάζοντας + ή - δηλώνετε ποιες λέξεις θέλετε ή δε θέλετε αντίστοιχα να συμπεριληφθούν.

  
Προσέξτε όμως! Το διαδίκτυο δεν είναι το καλύτερο μέρος για όλες τις πληροφορίες. Π.χ. για πληροφορίες ιστορικού περιεχομένου ακόμη και στις μέρες μας η βιβλιοθήκη παραμένει η καλύτερη πηγή πληροφοριών.




Δείτε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου