,

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ (Facebook, MSN Spaces, MySpace κ.α.)

Online δίκτυο.
Τα τελευταία έτη, οι κοινωνικές περιοχές δικτύωσης έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να συναντηθούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες. Το πιο δημοφιλές είναι το Facebook.

Μπορείτε να φτιάξετε μία προσωπική σελίδα βάζοντας μερικές πληροφορίες για τον εαυτό σας όπως σκέψεις και ενδιαφέροντα σας. Δηλαδή είναι μία σελίδα που εξελίσσεται συνέχεια, ανάλογα κάθε πότε την ενημερώνετε εσείς.  Όμως και εδώ όπως και στον πραγματικό κόσμο πρέπει να προσέχετε.

Πως λειτουργεί
Πρώτα φτιάχνετε ένα λογαριασμό, ο οποίος σας παρέχεται συνήθως δωρεάν. Κάποια sites έχουν όρια ηλικίας (το Facebook έχει άνω των 13 ενώ το Linkedin άνω των 18). Πριν ανοίξετε κάποιο προφίλ σκεφτείτε για πιο λόγο το ανοίγετε π.χ. αν θέλετε να μιλήσετε για μουσική τότε το Myspace είναι κατάλληλο για εσάς ενώ αν είναι για δουλειά τότε πρέπει να δείτε το Linkdedin.

Η σελίδα σας μπορεί να περιλαμβάνει φωτογραφίες οικογενειακές, φίλων, κατοικίδιων κ.α., όπως ακόμα και αγαπημένη μουσική, video clips και άλλα ενδιαφέροντα. Το μοναδικό όριο σας είναι η δική σας φαντασία και λογική. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να βρείτε ανθρώπους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εσάς. Άλλες φορές κόσμος συμφωνεί να βρεθεί και στον πραγματικό κόσμο άλλες πάλι παραμένουν στο εικονικό.

Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δικό σας προφίλ, ξοδέψτε λίγο χρόνο να δείτε πως είναι άλλων ανθρώπων τα προφίλ για να πάρετε κάποιες ιδέες για εσάς.


Προστατέψτε τον εαυτό σας
Ανεξάρτητα σε ποιο site θα δημιουργήσετε το δικό σας προφίλ προσέξτε πριν ανεβάσετε οποιαδήποτε προσωπικά σας στοιχεία. Αν είστε γονείς πρέπει να προσέχετε πολύ την σελίδα του παιδιού σας. Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

1.    Αν το προφίλ σας είναι διαθέσιμο για όλο τον κόσμο, περιορίστε την πρόσβαση σε φίλους που έχετε ορίσει εσείς.
2.    Μην ανεβάζετε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία.(Αρ. ταυτότητας η διαβατηρίου, λογαριασμός τραπέζης ή αριθμοί πιστωτικών καρτών και αριθμό τηλεφώνου). Αν κάποιος που δε σας ξέρει δει το προφίλ σας και μπορεί μ’ αυτά τα στοιχεία να σας εντοπίσει στο πραγματικό κόσμο τότε είστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.
3.    Ενώ μπορεί να φαίνεται αθώο να ανεβάσετε φωτογραφίες ή video από τις τελευταίες διακοπές σας πως θα σας φαινόταν αν τα έβλεπε ένας μελλοντικός σας εργοδότης; Να θυμόσαστε ότι ακόμα και αν το αφαιρέσετε μπορεί να είναι κάπου στο κυβερνοχώρο.
4.    Να είστε επιφυλακτικοί αν κάποιος επικοινωνήσει μαζί σας. Δεν ξέρετε αν είναι πραγματικά αυτός που λέει ότι είναι. Είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος ψέματα στο διαδίκτυο.
5.    Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν κάποιος θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας. Μάθετε πρώτα ότι μπορείτε περισσότερο για αυτό το άτομο. Αν είστε έφηβος ή νεότερος και αποφασίσετε να συναντηθείτε κάντε το σε δημόσιο χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας. Πάρτε μαζί σας ένα γονέα ή κάποιον ενήλικα ή το μεγαλύτερο αδελφό/η σας.

Το κοινωνικό δίκτυο προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους και να κάνουμε εικονικές σχέσεις. Αλλά με τίποτα δεν υποκαθιστά τους φίλους που έχουμε στον πραγματικό κόσμο.

Ακόμα δείτε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου