,

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Πως φτιάχνω ένα κωδικό ασφαλείας


Χρήσιμες πληροφορίες για ένα ασφαλή κωδικό


Χρησιμοποιώντας μικρούς απλούς κωδικούς για τη πρόσβαση σας στους online λογαριασμούς ή βάζοντας τον ίδιο κωδικό παντού είναι λάθος. Για να ενισχύσετε την προστασία σας, σας προτείνεται να χρησιμοποιείτε ένα συνδυασμό από γράμματα, νούμερα και σύμβολα.
Είναι αυτονόητο ότι όταν δημιουργείτε ένα κωδικό πρέπει να μπορείτε και να το θυμόσαστε. Βέβαια αυτό που προέχει είναι να κρατήσετε τις προσωπικές πληροφορίες ασφαλή.

Μερικά sites παρέχουν δικές τους οδηγίες για το πόσους και τι χαρακτήρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

Εμείς σας προτείνουμε να τις ακολουθείτε καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να παραβιαστεί.

 • Χρησιμοποιείστε τουλάχιστον ένα γράμμα κεφαλαίο.
 • Χρησιμοποιείστε ένα νούμερο
 • Χρησιμοποιείστε ένα σύμβολο από αυτά: ' ! @ $ % ^ & * ( ) - _ = + [ ] ; : ' " , < . > / ?
 • Μη χρησιμοποιείτε επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες
 • Μη χρησιμοποιείτε κενά
 • Μη χρησιμοποιείτε κοινές λέξεις – ούτε καν γραμμένες ανάποδα.
 • Μη χρησιμοποιείτε το όνομα σας, κάποιου συγγενή το όνομα, φίλου σας ή του κατοικίδιο σας.
 • Μη χρησιμοποιείτε προσωπικά σας νούμερα, όπως του τηλεφώνου σας, την ημερομηνίας γέννησης σας, της ταυτότητας σας, του διαβατηρίου σας.
 • Καλό θα ήταν να αλλάζετε τους κωδικούς μηνιαίως. Και αν τους γράφετε φυλάξτε τους σε ασφαλές μέρος.
 • Χρησιμοποιείστε ένα κωδικό τουλάχιστον 8 χαρακτήρων.
 • Μερικά παραδείγματα καλών κωδικών είναι: Ka!imer@$@$, Th1$isG00d!

Χρησιμοποιείστε τον προσωπικό σας κωδικό
Πολύ κόσμος χρησιμοποιεί τους ίδιους κωδικούς για όλα τα site και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Αν  καταφέρουν και σας παραβιάσουν το e-mail σημαίνει ότι θα έχουν πρόσβαση και σε όποιο άλλο site έχετε τον ίδιο κωδικό (π.χ. τραπεζικό λογαριασμό, facebook). Όμως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να θυμάται κωδικούς 8 χαρακτήρων για 50 διαφορετικά sites. Γι’ αυτό προσπαθήστε να δημιουργήσετε το δικό σας αλγόριθμο.

Ο αλγόριθμος είναι μία σειρά από κανόνες που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε site και το αποτέλεσμα θα είναι ένα διαφορετικός αλγόριθμος.

Για παράδειγμα: Ο αλγόριθμος μπορεί να απαρτίζεται από το όνομα του σκύλου μου (pantso=p@nt$o), το πρώτο και τελευταίο γράμμα του ονόματος του site σε κεφαλαία και το αγαπημένο μου νούμερο (2611). Έτσι αν δημιουργούσα κωδικό για το google o κωδικός θα ήταν p@nt$oGE2611 ενώ για το facebook  με τους ίδιους κανόνες θα ήταν p@nt$oFK2611.
Χρησιμοποιώντας αυτούς τους κανόνες μπορούμε να δημιουργήσουμε δυνατούς κωδικούς οι οποίοι είναι διαφορετικοί σε κάθε site και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να θυμόμαστε τον κάθε κωδικό παρά μόνο τον αλγόριθμο.


Ακόμα δείτε: 
Πως παίρνω Backup
Ποια αρχεία παίρνω Backup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου