,

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πώς να κατεβάζετε πληροφορίες

Πώς να κατεβάζετε πληροφορίες από το διαδίκτυο (Download data)
Σχεδόν ότι κάνετε στο διαδίκτυο είναι ένα είδος κατεβάσματος στοιχείων. Η πρόσβαση σας σε μια ιστοσελίδα είναι ένα κατέβασμα κάποιου κειμένου που ίσως συνοδεύεται και από κάποιες φωτογραφίες, γραφικά ή και video από ένα κεντρικό web server. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να κατεβάσετε προγράμματα, μουσική, video, παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο θέλετε από το διαδίκτυο.
  1. Αν δεν υπάρχει ήδη, δημιουργήστε ένα φάκελο προσωρινό (Temporary Files) στο σκληρό δίσκο (συνήθως είναι ο C:) επιλέγοντας File/New/Folder. Όταν ο φάκελος εμφανιστεί τον ονομάζετε Temp files.
  2. Αφού βρείτε το πρόγραμμα που θέλετε να κατεβάσετε πατήστε το link για να ξεκινήσει να κατεβαίνει.
  3. Πρώτα θα ερωτηθείτε αν θέλετε να σώσετε το αρχείο. Επιλέξτε το Save, και επιλέξτε το φάκελο Temp files από το σκληρό σας δίσκο για να αποθηκευτεί μέσα σ’ αυτό. Μετά πατάτε το Save.
  4. Όταν το κατέβασμα τελειώσει, πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Κλείστε όλα τα προγράμματα που τρέχουν εκτός από το Windows Explorer. Βρείτε το αρχείο που κατεβάσατε και ανοίξτε το (διπλό κλικ).
  5. Μια σειρά από παράθυρα εγκατάστασης σας καθοδηγούν. Τα νέα προγράμματα είναι συνήθως εγκαταστημένα στο φάκελο του Program files.
  6.  Αφού το πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί, σβήστε το αρχείο από το φάκελο Temporary files για να ελευθερώσετε χώρο στο σκληρό σας.

Φόρμα αρχείων και προεκτάσεις (File Formats και Extensions)

Όταν κατεβάζετε αρχεία από το διαδίκτυο σίγουρα θα βρείτε αρχεία διαφορετικού  format. Ο τρόπος για να καταλάβετε σε τι format είναι γραμμένο πρέπει να δείτε την προέκταση του (extension) η οποία είναι από την τελεία και τα επόμενα 3  γράμματα (π.χ. sxedia.doc). Χρειάζεται να γνωρίζετε το τύπο του αρχείου για να ξέρετε αν θα δουλέψει στο pc σας ή θα χρειαστείτε κάποιο συγκεκριμένο είδος προγράμματος για να μπορέσετε να το αποσυμπιέσετε, να το παίξετε ή να το δείτε.
Τα πιο πολλά αρχεία είναι κείμενα, γραφικά, φωτογραφίες, μουσική ή video. Κάποια είναι συμπιεσμένα, κάποια όχι. Τα πιο πολλά συμπιεσμένα είναι αυτά με προέκταση .ZIP, .SIT και TAR ενώ τα γραφικά αρχεία (φωτογραφίες, εικόνες, κ.α.) έχουν προέκταση .jpg .gif και .png. Το πιο δημοφιλές είναι το .jpg. Για τα video τα πιο πολλά είναι .avi,  .ram, .mov και qt ενώ για τα μουσικά αρχεία είναι .mp3 και .wma.




Συμπίεση αρχείων
Κάποια αρχεία, ιδιαίτερα ταινίες μεγάλης διάρκειας, είναι πολύ μεγάλα και για να τα κατεβάσετε παίρνουν πολύ χρόνο, ανάλογα βέβαια με τη ταχύτητα της σύνδεσης σας. Έτσι για να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου και ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να το κατεβάσει, το συμπιέζουν. 


Αποσυμπίεση αρχείων
Για να δείτε συμπιεσμένα αρχεία, χρειάζεστε ένα συμβατό πρόγραμμα αποσυμπίεσης και μετατρέπει τα στοιχεία στην πρωτότυπη τους φόρμα.
Τα πιο γνωστά αρχεία είναι αυτά με προέκταση .zip, .sit και .tar. Για να αποσυμπιεστεί ένα .zip αρχείο χρειάζεστε το WinZIP ενώ για ένα .sit αρχείο, το Stuffit Expander. Αρχεία με .sea ή .exe προέκταση δεν χρειάζονται επιπλέον πρόγραμμα για να τρέξουν. Απλώς πατάτε επάνω σ’ αυτά για να ανοίξουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου