,

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οδηγίες για ένα ασύρματο δίκτυο

Πώς να εγκαταστήσουμε ένα ασύρματο δίκτυο
Τα οικιακά δίκτυα είναι αποδοτικά και κατάλληλα, αλλά το πλήθος και το μπέρδεμα των καλωδίων μπορούν να σας κρατήσουν αιχμάλωτους σε μερικές θέσεις στο σπίτι σας. Η οργάνωση ενός ασύρματου δικτύου είναι εύκολο και οικονομικό. Απλά χρησιμοποιήστε αυτές τις οδηγίες και χρησιμοποιήστε Windows Wireless Network Setup Wizard.

Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας.
Θα υποθέσουμε ότι ήδη έχετε οργανώσει ένα μικρό (συνδεμένο με καλώδιο) δίκτυο ή εξοικειώνεστε τουλάχιστον με τους όρους δικτύωσης που συζητούνται σε αυτό το άρθρο. Θα υποθέσουμε επίσης ότι τρέχετε το πακέτο 2 υπηρεσιών Windows XP (SP2) ή υψηλότερο. Αρχίστε το ασύρματο δίκτυό σας με τα συστατικά που έχουμε παρακάτω.
·  Ασύρματο Router. Μία συσκευή που δίνει υψηλής ταχύτητας πρόσβαση ασύρματα στο σπίτι ή στο γραφείο.
·  Wireless Network Adapter. Τα μέσα μέσω των οποίων οι υπολογιστές σας συνδέουν με το δρομολογητή. Είναι σε μορφή PCI (υπολογιστές γραφείου), τη μορφή PCMCIA (lap-top) και USB. Χρειάζεστε ένα για κάθε υπολογιστή που επιθυμείτε να συνδέσετε με το δρομολογητή Οι περισσότεροι νέοι υπολογιστές ονομάζουν αυτήν την ενσωματωμένη τεχνολογία Bluetooth ή AirPort.
·  DSL Modem Μια ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο που παρέχεται από το φορέα παροχής υπηρεσιών σας.
Υποθέτουμε ότι ήδη έχετε μία τέτοια σύνδεση (αν όχι, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μία). Να θυμάστε ότι τα πιο καινούρια laptops έχουν ενσωματωμένα ασύρματα δίκτυα, οπότε ελέγξτε το πριν προχωρήσετε σε ψώνια.

Οργάνωση του δικτύου σας.
1.  Ελέγξτε αν το καλώδιό σας ή το DSL modem έχει εγκατασταθεί σωστά.
2. Εγκαταστήστε τους ασύρματους adapters δικτύων (εάν είναι απαραίτητο) σε κάθε υπολογιστή όπως καθοδηγείται από τον κατασκευαστή.
3. Εγκαταστήστε τον ασύρματο router συνδέοντας το DSL modem με τη θύρα WAN (wide area network) του router. Εάν αφήνετε ένα από τους υπολογιστές σας "με καλώδιο", μπορείτε να συνδέσετε το καλώδιο ethernet της με έναν από τις άλλες θύρες του router. Εάν έχετε τα πολλαπλάσια πατώματα στο σπίτι ή το γραφείο σας, σας συστήνουμε να τοποθετήσετε το router στο μέσο πάτωμα για τη μέγιστη δύναμη σήματος. Λάβετε υπόψη, εν τούτοις, ότι εάν επιλέγετε να κρατήσετε έναν από τους υπολογιστές σας συνδεδεμένο με καλώδιο, πρέπει να κρατήσετε το router κοντά σ’ αυτό τον υπολογιστή.
4. Ανοίξτε το router και περιμένετε έως τα διαγνωστικά φώτα του παραμείνουν σταθερά.
5. Για να εξετάσετε τη συνδεσιμότητα, ανοίγετε ένα παράθυρο σε ένα από τα συστήματά σας και εισάγετε την προκαθορισμένη IP διεύθυνση του router (σας δίνεται στα χαρτιά του).

Ασύρματη ασφάλειά
 Πρέπει να ασφαλίσετε το δίκτυό σας κανένας εκτός από εσάς να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στα pc σας. Παρακάτω είναι διαθέσιμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ασφάλειας που μπορείτε να εφαρμόσετε.
  • SSID (Service Set Identifier)
 Όλες οι ασύρματες συσκευές στο δίκτυό σας πρέπει να προσδιορίσουν έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα SSID. Σας συστήνουμε έναν μοναδικό, συνδυασμό από γράμματα και αριθμούς που μπορείτε να θυμόσαστε εύκολα.

Ασφάλεια WEP (Wired Equivalent Privacy)
 Ένα πρωτόκολλο ασφάλειας για τα ασύρματα δίκτυα με σκοπό να παρέχουν την ίδια ασφάλεια όπως ένα συνδεμένο με καλώδιο δίκτυο, WEP κρυπτογραφεί τα στοιχεία όπως και τα  ραδιοκύματα.

Ασφάλεια WPA (Wireless Protected Access)
Ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που σχεδιάζεται με την ισχυρότερη κρυπτογράφηση στοιχείων και την πιστοποίηση ταυτότητας χρηστών, WPA είναι σχετικά νέο και ασφαλέστερο από το WEP.

Διαμόρφωση του δικτύου σε Windows XP
1. Πατάμε Start και επιλέγουμε All Programs → Accessories→ Communications→ Wireless Network Setup Wizard.
2. Στη πρώτη οθόνη πατάμε next.
3. Στο κουτί του Network Name (SSID), γράφουμε ένα μοναδικό όνομα για το δίκτυο μας. Προσέχουμε ώστε να είναι ένας συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών ο οποίος θα είναι εύκολος για εμάς να τον θυμόμαστε και δύσκολο για τους άλλους να τον μαντέψουν.
4. Επιλέγουμε το Automatically Assign a Network Key  ώστε τα Windows μας ορίσουν ένα σίγουρο κωδικό γραμμάτων και αριθμών για το δίκτυο μας.
 5.  Για να ορίσουμε WPA από το προεπιλεγμένο WEP , επιλέγουμε το “Use WPA Encryption.” Όμως, πριν προχωρήσουμε σ’ αυτή την επιλογή ελέγχουμε στα εγχειρίδια των συσκευών αν δουλεύουν με WPA.
6.   Πατάμε Next για την επόμενη οθόνη.


Μεταφέρουμε τα Settings στο Router
Η επόμενη σειρά οθονών σας βοηθά να μεταφέρετε τις παραμέτρους στους άλλους υπολογιστές και τις συσκευές του δικτύου σας. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το ασύρματο δίκτυό σας με ένα Flash drive όπου θα έχει τα κλειδιά ασφάλειας που παράγονται από το Wireless Network Setup Wizard.
  1. Επιλέγετε Use a USB Flash Drive (Recommended) για να χρησιμοποιήσετε το Flash drive και μετά Next.
  2. Τοποθετήστε το Flash drive στη θύρα USB του pc σας όπως βλέπετε παρακάτω. Το όνομα του drive εμφανίζεται στο κάτω μέρος της λίστας του παραθύρου.Έτσι γράφει τις παραμέτρους του δικτύου ως XML αρχεία στο Flash drive.
  3. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη και τοποθετήστε το Flash drive στο router. Τα φωτάκια του router θα αναβοσβήσουν 3 φορές για να επιβεβαιώσει ότι έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις παραμέτρους που είναι μέσα στο Flash drive.
Μεταφέρετε τις παραμέτρους σε άλλα pc
1. Βάλτε το Flash drive στο κάθε pc που είναι στο ασύρματο δίκτυο. Τα φωτάκια του adaptor του κάθε pc θα αναβοσβήσει 3 φορές για να επιβεβαιώσει ότι το σύστημα έχει περάσει τις παραμέτρους.
2. Όταν ρωτήσει αν θέλετε να μπείτε στο ασύρματο δίκτυο πατήστε Accept. Tα pc είναι τώρα συνδεδεμένα.


 Τελειώνοντας την εγκατάσταση του Δικτύου
  1. Βάλτε το Flash drive στο pc που τρέχετε το Wireless Network Setup Wizard.
  2. Πατήστε Next στην οθόνη όπως δείχνει στη τελευταία εικόνα.
  3. Στην τελευταία οθόνη, θα δείτε μια λίστα με τα pc και τις συσκευές που έχετε διαμορφώσει. Για να αφαιρέσετε τις παραμέτρους από το Flash drive, επιλέξτε το For Security Reasons, αφαιρέστε το check από το My Flash Drive  στο Remove the Network Settings. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για να διαμορφώσετε και άλλα pc αφήστε αυτό το κουτί ξεδιαλεγμένο.
  4. Πατήστε Finish για να βγείτε από το Wireless Network Setup Wizard.



Αφήστε εμάς να σας το φτιάξουμε
Εάν αυτό σας φαίνεται περίπλοκο ή απλά δεν έχετε χρόνο επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου