,

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τι προσέχουμε στα δημόσια pc


Χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο pc
Το να χρησιμοποιούμε ένα δημόσιο pc για να δούμε το e-mail, τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς μπορεί να είναι πιο βολικό απ’ ότι να ανοίγουμε το δικό μας laptop. Αλλά επίσης είναι και πιο επικίνδυνο. Για την εξυπηρέτηση του κοινού PC υπάρχουν πια σε όλα τα ξενοδοχεία, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, βιβλιοθήκες και φυσικά υπάρχουν και τα Internet cafe. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και άτομα που αποσκοπούν στο να πάρουν προσωπικά μας δεδομένα.

Έτσι για να μειώσουμε τον κίνδυνο καλό είναι να προσέξουμε τα εξής:

1. Κοιτάμε γύρω μας να δούμε αν μας κοιτάζει κανείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν γράφουμε κάποιο κωδικό για να μπούμε σε κάποιο site. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί και γράφει τον κωδικό πρόσβασης μας.
2. Καλό είναι να αποφεύγουμε τραπεζικές συναλλαγές μέσω αυτών των υπολογιστών. Επίσης και αγορές online με πιστωτικές κάρτες. 
3. Αν μπούμε σε σελίδα που απαιτεί κλειδί εισόδου (όπως e-mail, ή λογαριασμού τραπέζης) πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε log out πριν φύγουμε από το pc (συνήθως είναι πάνω δεξιά της σελίδας)
4. Για μεγαλύτερη ασφάλεια πριν φύγουμε πρέπει να έχουμε κλείσει τη σελίδα πλοήγησης καθώς και όλα τα προγράμματα που μπορεί να είχαμε τρέξει.
5. Αν χρειαστεί να φύγουμε για λίγο κλείνουμε όλα τα προγράμματα. Δεν ελαχιστοποιούμε τα παράθυρα.
6. Δεν αφήνουμε το pc να σώσει τις πληροφορίες εισόδου μας. Πατάμε «Νο» όταν βγει το ανάλογο παράθυρο. Μερικές σελίδες πλοήγησης το κάνουν αυτόματα όποτε πριν ξεκινήσουμε πρέπει να απενεργοποιήσουμε την συγκεκριμένη ενέργεια. Παρακάτω λέμε πως μπορούμε να το κάνουμε στο Internet Explorer 7 και στις νεότερες εκδόσεις:
· Εργαλειοθήκη menu, Tools, Internet Options.
· Content tab, Settings στο AutoComplete section.
· Uncheck όποια κουτάκια έχουν γίνει check, μετά click OK για να κλείσει το AutoComplete Settings και click OK να κλείσει το Internet settings.
7. Καλύπτουμε τα ίχνη μας σβήνοντας τα sites που επισκεφθήκαμε και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει αποθηκευθεί στο pc. Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής:
· Εργαλειοθήκη menu, Tools, Internet Options.
· General tab, Delete στο Browsing History.
· Στο Delete Browsing History box, πατάμε Delete All.
8. Σκεφτόμαστε και τους επόμενους χρήστες που θα χρησιμοποιήσουν  το ίδιο pc. Αποφεύγουμε να ανοίγουμε ύποπτα e-mail ή να κατεβάζουμε αρχεία. Γενικά δεν κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το pc και δημιουργήσει προβλήματα στον επόμενο χρήστη.





Ακόμα δείτε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου